Samarbete – med hjälp av gräset

Genom att se gräset som en tillgång, som en resurs – kan det hjälpa oss att nå det vi önskar, ett fint samarbete och en motiverad häst.

Att belöna eller ge tillgång till det djuret vill ha kallas även för Premacks princip. Precis som vi lärt vår häst i Varsågod-signalen, att den kan få det den önskar -om den söker kontakt. På så vis kan hästen kommunicera om vad den vill ha med oss på ett för oss säkrare och mer produktivt sätt. Likaså bli hästen motiverad till att kommunicera och utföra de beteenden i önskar då det är dens väg till att få det den önskar!

Så när vår häst förstår den grundläggande Varsågod signalen kan vi utöka den så att hästen även kan erbjuda att röra sig framåt för att få varsågod signalen. Vilket också kommer göra att vi lär vår häst flera beteenden i en kedja och pedagogiskt nog har vi satt upp detta för er så att ni baklänges-kedjar. Vilket innebär att man börjar längst bak i kedjan och lär in det beteendet först. Desto mer hästen förstår vad som ger den belöningen, desto lättare är det att be den göra något innan detta. Beteenderna vi vill ha när vi promenerar på gräset med vår häst ser ut såhär: Hästen äter gräs ->Vi ber hästen lyfta upp huvudet 1.-> hästen lyfter upp huvudet (och får en godis i många fall) -> vi avvaktar på att hästen börjar gå 2.-> hästen erbjuder att börja gå -> vi ber hästen stanna 3.-> hästen stannar -> vi önskar att hästen söker kontakt 4.-> hästen söker kontakt -> vi ger hästen Varsågod-signalen Hästen äter gräs

Som du kan se ovan så har vi sedan tidigare genom Varsågod-signalen lärt hästen beteende nr 4, att söka kontakt för att få det den vill ha, gräset / höet. Desto bättre hästen kan detta desto lättare blir det att bygga den kedjan vi önskar oss för att gå på promenad. Vi har även “råkat” träna på att be hästen lyfta upp huvudet och gjort det till något positivt som hästen kan se fram emot. Utan detta är det svårt att repetitivt träna på Varsågod-signalen. Likaså är det svårt att träna på att stanna, utan att börja gå först. Det är i denna punkt det svåraste ligger i denna kedja. Då vi vill vara snabba med att belöna om hästen erbjuder att börja röra sig framåt. MEN vi måste be hästen stanna (nr 3) OCH söka kontakt (nr 4) innan den får belöningen. Därför underlättar vi för hästen desto mer den förstått söka kontakt fasen i Varsågod signalen.

Som du även kommer se i filmen nedan är det viktigt att hästen så mycket som möjligt SJÄLV väljer att röra sig framåt. Att det är hästen egna lösning på problemet. Vi kan självklart underlätta, men det är en fin gräns mellan att underlätta/erbjuda och tjata eller tvinga och det är hästen som bestämmer hur den känner kring det du gör. Så desto mer passiv du kan vara, samtidigt som du “öppnar upp” för att kunna gå, desto lättare kommer det att bli för din häst.

Denna övning är en utmärkt förberedelse för hästar som är svårmotiverade till rörelse, i nästa övning , Rörelseglädje – med hjälp av gräset kommer du att lära dig hur du hjälper din häst att just finna rörelseglädje.

När du och din häst är bekväma med denna övning ifrån marken kan ni självklart plocka upp den i ridningen. Ingenting skiljer sig, du bör vara lika passiv och avstå från att driva, men samtidigt ha en sits som underlättar framåtrörelse för hästen. Syftet här är att hästen ska lära sig hur samarbete ger den det den vill ha, det lär hästen att vi har förstått hur vi visar vår uppskattning på ett sätt hästen förstår.

Du har läst

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Innehållsförteckning

Nästa steg

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar