Alla hästar kan älska att träna

Alla hästar
NYA EBOKEN REKO HÄSTLIV podden

Alla hästar kan älska att träna

Relationsbaserad Hästträning
NYA ebokenreko hästliv podden
OM

Relationsbaserad Hästträning

Vår träningsfilosofi är byggd på forskningsbaserade träningsmetoder för effektiv träning och ökad välfärd hos hästen. I träningen får hästen vara sig själv, det är av högsta prioritet att hästen är delaktig och tycker om att spendera tid med oss.

Med hjälp av klickerträning, använder vi huvudsakligen belöningar (istället för eftergift) för att skapa mer glädje i träningen och vardagen för både hästen och människan. Vi får då hästar som frivilligt erbjuder samlande rörelser, uteritter, lastning, veterinärvård och även deltar i obehagliga procedurer.

 

Vägen till relationsbaserad hästträning

Våra riktlinjer

1. miljö & behov

För att skapa bra förutsättningar för lyckad träning och ökad välfärd, måste vi först se till att hästen lever i en optimal miljö och har sina grundbehov väl tillgodosedda. Hästen ska ha det bra alla timmar på dygnet och inte enbart leva för vår skull. En välmående häst är en glad träningskompis!

2. känslor & signaler

Genom att förstå din hästs känslor och signaler kan du undvika missnöje, problem, stress och farliga situationer. Allt din häst gör är värdefull feedback och kommunikation, inga hästar är dumma, lata, elaka eller farliga utan anledning. Hur berättar din häst för dig att den är osäker, rädd eller har ont?

3. klickerträning

I belöningsbaserad träning tjänar hästen något på träningen, den motiveras genom att få något trevligt, istället för med tryck och eftergift. Det är det mest moderna, etiska och effektiva sättet att träna på. Vi aktiverar positiva känslor som nyfikenhet och lek vilket är grundläggande för en god relation.

4. Frivillighet

Hästens egenhet som individ, dess känslor och åsikter värderas högt. Därför får hästen valfrihet och utrymme att uttrycka sig. Vi finner ingen glädje i att träna en häst som egentligen vill vara någon annanstans, men det är en fröjd att vara med en häst som älskar att träna lika mycket som vi gör!

vårt
Studiematerial

Ur vår mest populära e-bok Hästens känslor & signaler:

🥕 Hästens känslosystem
🥕 Lugnande signaler
🥕 “Tittig” eller triggerstapling?
🥕 Separationsångest
🥕 Klickerträning & target-träning

Elevernas
Upplevelser

“Idag var det ett år sedan, ett år fylld av glädjefull träning. Ett år där jag själv utvecklats som människa och ett år där många av mina drömmar gått i uppfyllelse.

Innan jag vann detta stipendiet var jag fast i träningen. Jag visste hur man klickerträna jag visste hur man belöna fram beteenden, men vad jag fick lära mig var att SE vad hästen menar, läsa av vad hästen VILL och SAMMARBETA på rikitgt❤️

Läs mer ↡

Det var precis det jag ville, varje gång jag träna och allt kändes så fel. Jag ville se vad hästarna menade men allt handlar bara om att släppa spärren i huvudet som ridskolor och annat normaliserat. Jag har alltid känt mer för hästar än bara att det är något man rider och tränar på. När jag sedan fick se genom bilder och videos vad hästarna menade med dessa olika beteenden så förstog jag varje liten grejj i mina förflyta träningspass som gott fel. Varför det gick som det gick och varför reaktionen blev som de blev.

Jag är så TACKSAM att jag fick denna hjälp på traven att se, för det har jag alltid drömt om. Jag är så TACKSAM att jag fick denna hjälp på traven att FÖRSTÅ, för det har jag alltid drömt om.
Och jag är så TACKSAM att jag fick bli den mjuka, kravlösa, förstående hästmänniska som jag alltid velat bli men bara att de fattats några pusselbitar vid namn KUNSKAP OM HÄSTARNAS BETEENDEN❤️

Tack, tack, tack och återigen TACK för att ni hjälp mig att uppfylla mina drömmar Anne Dirksen och Joanna Nieznaj🙏🏻🙏🏻🙏🏻🌟🌟❤️❤️” – Amanda Bäcklund

“Fantastiskt hur saker å ting kan förändras,

från att ha förknippat gräs med kamp och frustration, till att använda det till sin.. 

Läs mer..

absoluta fördel och hitta rörelseglädje. Hugi, som brukade stanna så fort man tänkte på att öka tempot oavsett från mark eller uppsuttet, erbjuder numera självmant galoppfattnigar (plus ett och annat glädjeskutt). Han är inte heller några problem att ha springandes vid sidan om på mina löprundor.
Skulle kunna skriva i all evighet om hur vår relation förbättrats/förbättras, men tänker att den som har frågor får ställa dem 🙂

Allt detta tack vare “godis- & gräsutmaningen”.

WOW Joanna & Anne, jag säger bara wow.❤ – Lovisa Larsson

“Sen jag började..

träna relationsbaserat med mina fina så kan vi ta såna här underbara turer i skogen 🌲🌲

Läs mer ↡

Ibland är det någon av hästarna som kan tänkas bära mig, ibland får jag gå själv! Hästarna följer mej mer troget än bushundarna” – Kerstin Andersson

“Från att behöva smacka på..

och tvinga fram min häst med spö till att trava..

Läs mer ↡

Så har jag nu fått en jätte fin relation där min häst vill jobba och tycker det är rätt så skojjigt att vara med matte och nu även att röra på sig. Älskar den här gruppen Relationsbaserad Hästträning (på facebook)!
– Mathilda & Holdem

Grundarna

Om Anne & Joanna

Anne & Joanna är instruktörerna som har skapat Relationsbaserad Hästträning. I över 10 år har vi hjälpt våra elever med NH, problemlösning, inridning, frihetsdressyr och islandsträning. Vi har meriterande utbildningar och har hållit många uppvisningar och clinics, både lokalt och nationellt på bl.a. Eurohorse och Falsterbo Horseshow.

Vi började ifrågasätta våra träningsmetoder och under den utmanande processen började Relationsbaserad Hästträning att växa fram. Vi fick otroliga resultat med problemhästarna i träning och fann den relation och kommunikation som vi alltid velat ha med våra hästar.

Idag är vi fascinerade och tacksamma över våra elevers enormt stora framsteg. Där energilösa hästar nu bjuder på tölt, galopp eller passage. Hur en orolig häst som inte kunde lämna gården nu stolt rider ut med en avslappnad ryttare. Där en utdömd och farlig häst inte bara blivit samarbetsvillig utan även ridbar och älskad för den han är.

 

 

vårt
Studiematerial

Ur vår mest populära e-bok Hästens känslor & signaler:

🥕 Hästens känslosystem
🥕 Lugnande signaler
🥕 “Tittig” eller triggerstapling?
🥕 Separationsångest
🥕 Klickerträning & target-träning