Targetträning

TARGET TRÄNING

En target är ett objekt som vi till en början ska lära hästen att vidröra med nosen. Men även hovarna, benen, bakdelen och andra kroppsdelar går att targetträna. Target gör att hästen blir nyfiken, utforskande och får mer självförtroende. Det ger även hästen ett tydligt mål att fokusera på och dem flesta hästar tycker det är roligt att träna med target.  

Du kan använda så gott som vad som helst som är lätt att hålla i handen. Till exempel en petflaska, ett plastlock, ett spö med en plastpåse eller tennisboll på, en flugsmälla…

Fundera på i vilket läge du och din häst skulle kunna få användning av en target.
Få mer framåtbjudning?
Få en bättre rörelse bakåt?
För att sätta signal på huvud åt höger, vänster eller neråt?
För att få hästen att vilja lämna gården eller gå närmare något annat läskigt?
För att ge hästen något som är värt hens uppmärksamhet och gör träningen roligare och mer intressant?

Detta är bara några exempel men fundera på vad du skulle vilja använda en target till och du kan efter introduktionsövningen börja använda den till just det du önskar.  

Målet med övningen:
Istället för att driva fram hästen, kan vi med hjälp av target locka hästen att röra sig i den riktningen vi vill. Vi kan på det viset få fram olika beteenden som vi sedan kan klicka för och sätta en signal på. När hästen har förstått vad den ska göra kan vi fasa ut targeten och bara använda den om hästen behöver extra stöd.

Gör detta:
Börja med att hålla din target precis framför nosen och när hästen nuddar vid den så klickar och belönar du. Sedan flyttar du targeten successivt framåt så hästen måste sträcka på halsen och till slut behöver röra sig framåt. När du klickat, ta ner din target vid sidan innan du ger godiset. Sträck sedan upp den igen framför hästen. På så vis vet hästen när targetten är tillgänglig eller inte. Belöna inte när hästen nosar på den när du inte sträckt fram den.

Upprepa detta tills du kan få din häst att följa dig i skritt. Kan du med hjälp av din target få hästen att gå precis vid din axel? Kan du få din häst att skynda sig på och komma ikapp när du ökar steget?

Till lite hetsigare hästar rekommenderar vi stationär target. Det kan till exempel vara en tunna, en sockerbit, en matta att stå på, en krubba, ett däck, en uppbindningsstock, en höpåse, på en lastpall etc. Med hjälp av en stationär target kan du får din häst att stå stilla längre stunder. Det blir lättare för hästen att förstå en annars så tråkig uppgift som att stå stilla – när den har ett objekt att stå vid.

Lär din häst att stå vid stationen genom att leda dit den och klicka så fort den står där du hade tänkt dig. Klicka och belöna frekvent i början, så hästen förstår att den får godis för att stå stilla. Öva sedan successivt på att ta dig själv till olika kroppsdelar, rör dig både runt och ifrån hästen.

Sätt en signal på att stå stilla. Säg “STÅ” eller “PPRRT” till exempel, precis när hästen står stilla, klicka och belöna. Förläng sedan stunden mellan din signal och markören (klickern och godiset). Om hästen börjar röra sig under den stunden behöver du återgå till en kortare stund och belöna där. 

Den här filmen kommer från target- eboken. https://www.relationstraning.se/ebok1/

Att avancera sin targetträning, stå still eller gå? 
Vi kan välja att lära in targetträningen stillastående eller i skritt. Om vi väljer att lära in targeten stillastående finns det en risk att hästen blir frustrerad eller förvånad när den sedan behöver röra på sig framåt. Den har ju hittills fått belöning för att stå still! Därför kan det vara bra att redan tidigt i träningen börja med rörelse framåt och till exempel gå mellan olika stationära targets så som stora koner eller tunnor. Försök också se om din häst just idag (eller rent generellt) behöver förstärkas mer för att stå still eller för att röra på sig och anpassa ditt val av target efter det.

För att avancera träningen ytterligare kan vi bygga olika sekvenser innan hästen får sin belöning. Till exempel: stå still – skritt – stanna – nosa på kon – klick – godis. Sedan: skritt – gå förbi en kon utan att nosa på den – signal: “nosa” – nosa på nästa kon – klick – godis. Vi kan då börja välja när och vad hästen ska nosa på/se som en target beroende på om vi har gett den signalen på att nosa eller inte. Självklart använder du dig även av ditt kroppsspråk för att visa att ni går förbi eller ska stanna och nosa, speciellt om hästen är van vid detta sedan tidigare. På detta viset kommer din häst att lära sig att inte nosa på allt som finns omkring den utan den lär sig att invänta signal från dig först.

Target-följ
Nu när din häst kan dutta på targeten kan vi även lära den att följa med utan att nödvändigtvis nudda den. När vi då ber hästen att följa med, skritta vid vår sida, är det lättare att hitta avslappning i skritten när hästen blir belönad för att följa med, istället för att nå fram och dutta. Detta kan nämligen orsaka en jagande, skyndande känsla hos hästen som i sin tur orsakar frustration. Vi ser då hästar som går med halsen sträckt framåt och öronen bak.

Target-följ är också en användbar teknik när vi vill att hästen ska ha sin nos i en viss riktning under lite längre tid. Till exempel när vi ber hästen att göra en öppna från marken så kan targeten visa var nosen ska vara och hästen kan då hålla den positionen längre för att det blir tydligt och enkelt att göra.

TIPS:
Ta inte ett objekt som din häst är rädd för eller är skeptiskt emot. Vissa hästar har svårt för spö-liknande targets. Ta gärna något som lockar nyfikenhet. Du kan behöva shejpa nosningen, så du klickar redan när hästen tittar på targeten, sedan sträcker sig lite granna för att till slut kunna nudda den. 


Om din häst hugger eller biter i targeten, vänta med att klicka tills den slutat med det. Använd en target som kan stå emot bitande, så du inte lockas att dra undan den. Vänta ut hästen och så fort den har slutat bita så belönar du det.

Du har läst

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Innehållsförteckning

Nästa steg

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar